Топ Почивка

Оферти и информация за почивки и пътувания

Facebook

Twitter

G+

 

 

Ако искате да почивате там, където времето е спряло, мястото е Жеравна

В селцето няма да видите забързани за работа или за където и да е хора. Животът си тече с характерното за планинските села спокойствие. Жеравненци са някак си "над нещата" - вероятен остатък от чорбаджийското минало на Жеравна

 

Жеравна

 

 

Сега в селото има 330 къщи и малко над 500 жители. Средната му част (мегдана пред кметството) е на надморска височина 640 метра. Най-високият връх в землището на Жеравна е "Разбойна" - 1128 метра.

Ежегодно Жеравна се посещава от над 20 хиляди туристи.  През последните години са построени няколко нови къщи за гости, предлагащи добри условия на туристите.

Къщи в Жеравна

Според информация от туристически справочници към 2011 г. в Жеравна има регистрирани 34 къщи за гости, с общ капацитет 250 легла. Повечето къщи са строени по време на Възраждането, но са реставрирани и предлагат удобна леглова база за настаняване – типична за българското село Жеравна, но и съобразена със съвременните изисквания и навици на туристите.

Създадени са и условия за конна езда. Конната база се намира в близост до къщата на Никула Чорбаджи.

Конна езда в Жеравна

Жеравна е световен архитектурен паметник. И до днес са запазени близо 200 къщи със статут на паметници на културата, всяка от тях е на възраст от 150 до 300 години.

Районът на селото е обитаван още от древността. През XVII в. Жеравна се превръща в голям занаятчийски и културен център с няколко хиляди души население, главна улица и много дюкяни. Главният поминък на местното население бил овчарството, наред с различните занаяти.

Стара къща в Жеравна

През Възраждането селото става значителен културен център. Създаден е Хилендарският метох, в който отсядат хилендарските монаси и водят просветна дейност. Един от тях е Йосиф Хилендарски – автор на „Поучение за четенето на книгите“. В Жеравна е направен вторият препис на Паисиевата История. Селото взима активно участие в Априлското въстание.

Стара Жеравна

Интерес за туристите представляват също къща музей "Йордан Йовков”, къща музей "Сава Филаретов" - Експозиция "История на Жеравна", къща музей "Руси чорбаджи" - Експозиция "Бит и култура на Жеравна през Възраждането (XVIII – XIX в.)".

Родната къща на големия български писател Йордан Йовков (1880 г. – 1937 г.) се намира на площад „Голямо бърдо”. В нея Йовков е живял до 13-ата си годишнина, когато цялото семейство се е преселило в Добруджа.

В парка Добромирица, близо до селото, всяка година през втората половина на август се провежда Национален фестивал на фолклорната носия. На табела на входа пише, че лошото настроение и влизането без носия са категорично забранени.

Във фестивала са включени песни и танци от различни краища на страната: 100 каба гайди, зурни от Петричко, нестинарски и кукерски игри от цялата страна, самобитни занаяти и гозби.

Национален фестивал на фолклорната носия в Жеравна

Това е един от най-колоритните фестивали в България, който може да бъде описан като истинска машина на времето с пресъздаването начина на живот на българите отпреди 100 години.

Жеравна се намира на удобно за пътуване място, само на 32 км от "Петолъчката" на пътя София-Бургас. Пътищата са в много добро състояние, а през зимата редовно се почистват от снега (когато има такъв). Мекият зимен климат изключва възможността за блокиране на транспорта за повече от 24 часа. Разстоянията до Сливен, Бургас, Варна и София са съответно 48, 110, 184 и 333 км.

 

Места за настаняване в Жеравна

Коджаманова къща

Коджаманова къща

Намира се в центъра на селото на мегдана

Комплекс Старо Бърдо

Комплекс Старо Бърдо

Единственото място за настаняване със специално проектирани и оборудвани релакс - помещения тип СПА

Къща Кенара

Къща Кенара

Проектирана е в традиционния за региона архитектурен стил и е построена от масивно дърво и камък

Къща за Гости Златна Ореша

Къща за Гости Златна Ореша

На разположение на гостите на Златна Ореша са кафене с бар и кът за сядане в градината

Къща за гости Ив Жеравна

Къща за Гости Ив

Няколко туристически пътеки започват директно от къщата за гости

 

 

Изберете хотел

  Booking.com

 

     ТОП оферти

 

 

 

 

 

Топ Почивка

 

 

Партньори

Добави оферта

За нас

За реклама

Контакти:

0884 495 026

0877 726 607

office@toppochivka.com

 

 

© 2018 Всички права запазени  При използване на материали от сайта позоваването с хиперлинк е задължително

Собственост и поддръжка на сайта: Стефан Николов, Кометрон ЕООД